poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Śniadanie Wielkanocne


Śniadanie Wielkanocne składa się głównie z produktów poświęconych w Wielką Sobotę. Na stole wielkanocnym nie powinno zabraknąć chleba, chrzanu, jajek, wędlin, baranka z cukru lub ciasta, masła i soli, wypieków oraz owoców.

Baranek wielkanocny przypomina nam o zwycięstwie życia nad śmiercią i jest symbolem zmartwychwstałego Chrystusa. Jajka symbolizują rodzącą się do życia przyrodę, a w chrześcijaństwie nadzieję wynikającą z wiary w zmartwychwstanie. Chleb jest symbolem Eucharystii, wędliny to obfitość, a sól symbolizuje trwałość wiary.


Autorzy zdjęć: Ewelina Ciuła, Marek Ciuła

ZOBACZ:

- Zwyczaje i tradycje Wielkanocne w Polsce

- "Śladami pisanek z Węgier, Rumunii, Ukrainy, Polski, Słowacji, Czech, Chorwacji, Serbii i Bułgarii" - wystawa w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie

- Moc Czekoladowej Pisanki - charytatywna licytacja czekoladowych pisanek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz