czwartek, 5 maja 2022

Herbata Darjeeling

Na zdjęciu: herbata Darjeeling First Flush 2022, fot. Marek Ciuła


Herbata Darjeeling uznawana jest za jedną z najlepszych czarnych herbat na świecie! Uprawiana jest w indyjskiej prowincji o tej samej nazwie, do której została sprowadzona w XIX przez słynnego botanika Roberta Fortune’a na zlecenie Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej z chińskiego Yunnanu.

Określa się ją mianem "herbaty z mgieł" z powodu wyjątkowego mikroklimatu jaki panuje u podnóża Himalajów lub "herbacianym szampanem" ze względu na subtelny i wykwintny smak. Darjeeling daje napar o bursztynowym kolorze i przyjemnym, kwiecistym, świeżym posmaku.

Pierwsze wiosenne zbiory herbaty Darjeeling, od marca do końca kwietnia, zwane są First Flush. Ten wyjątkowy sort dociera do Europy drogą lotniczą, dlatego można się nią cieszyć niemal natychmiast po zbiorach. Tradycyjnie, liście tej herbaty przechodzą wszystkie etapy przetwarzania co każda herbata czarna, jednak procesy zachodzące przy produkcji są o wiele krótsze. Z tego powodu Darjeeling First Flush charakteryzuje się zdecydowanie większą zawartością zielonych liści niż w przypadku późniejszych zbiorów oraz niesamowitą świeżością.

Na zdjęciu: herbaciane ogrody Darjeeling, fot. Bez Ceregieli - Przemek Czaicki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz