niedziela, 16 lutego 2020
sushi 寿司 japan food
Sushi 寿司 - to japońska potrawa sporządzana z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz dodatków w postaci: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego, tofu i ziarna sezamowego.
Istnieje wiele rodzajów sushi m.in.: Nigiri-zushi (握り寿司), Maki-zushi (巻き寿司), Oshi-zushi (押し寿司), Temaki-zushi (手巻き寿司), Chirashi-zushi (散らし寿司), Inari-zushi (稲荷寿司) oraz Nare-zushi (熟れ寿司).
Autor zdjęć: Marek Ciuła
Sushi przyrządzone w restauracji Soto Sushi w Warszawie
ZOBACZ: Japońska restauracja - Izumi Sushi
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Japońskie specjały
OdpowiedzUsuń